Investimi në mediume

Umeti islam është i pasur me fotografi, dhimbje dhe skena të dhimbshme dhe tragjike. Koha e jonë është epokë e fotografive, mirëpo pyes vetveten se ku janë ata gazetar mysliman që këto foto i transmetojnë në eter dhe i tregojnë botës që është mashtruar nga mediat cioniste dhe aleatët e tyre

Muslimanët është dashur të menaxhojnë revolucionin e komunikimit në botë në mënyrë që ata të mundë ta përcjellin Islamin, në mënyrë që ata të komunikojnë dhe të bashkëpunojnë me njëri tjetrin, sidomos për shkak se ata janë të shpërndarë në të gjithë botën. Por kjo që nuk ndodhi –për shkaqe të njohura-  atëherë minimumin që duhet vepruar është të përfitojmë nga potenciali i madh i ofruar nga progresi teknik në bazë të komunikimin, transmetimit satelitor dhe rrjetit të informacioneve. 

Unë kur them të përfitojmë nuk kam qëllim të përfitojmë vetëm para, paratë janë send i nevojshëm dhe të domosdoshme dhe pa të nuk do të realizohen shumë prej projekteve, mirëpo ekzistojnë edhe shumë gjëra që nuk zgjidhen me para. Dua të them se kur flas për investimi në media  kam për qëllim që fillimisht  të krijojmë interes në këtë sektor jetik dhe kjo është shumë e rëndësishme, ngaqë si çdo fushë apo sektor  nuk do te ketë profesionalizëm vetëm se me rritjen e numrit të interesuarve.  Njëashtu dua të them me investimin në mediume kam për qëllim të japim përpjekje dhe të orvatemi  për promovimin dhe rolin e medieve islame në ringjalljen e umetit dhe zgjedhjen e problemeve. Hapja e një faqeje islame në Internet kërkon para, mirëpo nevoja për kuadro, mund, përpjeke dhe lodhje është më e madhe se nevoja për të holla.  Natyra e praktikës së thirrjes në internet karakterizohet me fleksibilitet, andaj mund të kontribuojnë në pasurimin e saj shumë të rinjë pas një trajnimi të vogël. Me para ne mund të krijojmë struktura  informative, mirëpo për të krijuar një medium të bazuar, ndriçues dhe profesional nevojitet kohë e gjatë  andaj duhet të jemi të durueshëm ndoshta për një periudhë njëzetvjeçare derisa t’i jep fryte dhe rezultate të shkëlqyera. Të kuptuarit e mjedisit mediatik, thithjen e mundësive dhe sfidave, ndërtimi i një rruge të posaçme në mes maleve dhe luginave  kërkon lodhje, praktik, zhytje dhe angazhim në sferën e mediumeve, ndërsa koha është faktor i rëndësishëm për të arritur gjithë këto.

Çifutët kanë një perceptim të thellë të statusit së kohës sonë me ekspertizë dhe mbledhjen e gjithë potencialit andaj më parë thoshin: “ Kush e zotëron arin e zotëron botën” kurse sot thonë: “Kush i zotëron mediumete zotëron botën”.

Kjo pikëpamje ngërthen një kuptim të thellë, mediat sot përmes përsosmërisë të lartë të programeve të ofruara dhe nëpërmjet aftësisë së tij të madhe për të ndikuar në shoqëri është në gjendje të krijoj diçka nga asgjëja (rasti i babadimrit). Ai është në gjendje për të krijuar mjedis të plotë të ideve, ndjenjave, interesave, ka aftësinë që idetë dhe gjërat e margjinalizuara ose të parëndësishme se siç janë sporti, arti, gatimi dhe moda të shndërrojë në gjerat më të rëndësishme të jetës.  Shikoni, për shembull, disa nga produktet e Hollywood-it, filmat dhe veprat e artit janë të përqendruara që Budizmin ta shfaqin si fe më shpirtërorë dhe më njerëzore, ky fakt i ka bind shumë njerëz në perëndim të konvertohen në  budizëm, njëashtu për këtë shkak japonezët blenë në (Hollywood) aksione me miliarda dollar, ata tani kontrollojnë prodhimet dhe gjithë këtë e kanë bërë në shërbim të fesë (së tyre), mos të ishte blerja e këtyre aksioneve vështirë se do të gëzonin këtë reputacion!

Në të kundërtën mediat kanë atë aftësi për të injoruar, për të vendosur perde mbi çështjet më me krizë dhe fatkeqësitë jetësore. Në një botë të shqetësuar dhe të preokupuar, pështjellimi i vetëdijes dhe krijimi i konfuzionit është jashtëzakonisht i lehtë. Dëshmia më e madhe është se gjatë shkrimit të këtij teksti në Palestinë bëhen krimet dhe ndodhin tragjeditë më të mëdha në historinë njerëzore.

Umeti islam është i pasur me fotografi, dhimbje dhe skena të dhimbshme dhe tragjike. Koha e jonë është epokë e fotografive, mirëpo pyes vetveten se ku janë ata gazetar mysliman që këto foto i transmetojnë në eter dhe i tregojnë botës që është mashtruar nga mediat cioniste dhe aleatët e tyre.
Krahas kësaj që cekëm më lartë, kemi nevoj për intensifikimin e investimeve në media për dy arsye thelbësore:

1. Për të kryer obligimin e thirrjes dhe shpërndarjes së mesazhit islam për të gjithë njerëzit. Fakti se hapësira elektronike dhe satelitore është në dispozicion është lehtësuar metodat e thirrjes që paraardhësit tanë nuk e kishin këtë mundësi  bile nuk ishin në gjendje të ëndërrojnë një gjë të tillë.  Tani është shumë lehtë në një kohë dhe të njëjtin moment t’iu drejtohesh miliona njerëzve dhe t’ua prezantojmë atë që duam ne që në të kaluarën dijetarët ia kishin zili një njeriut që në ligjëratën e tij ishin njëqind persona. Ky lehtësim në komunikim global  është bërë në kohën e duhur, sepse shumica e banorëve të kësaj bote e kanë humbur kuptimin e objektivave dhe ndjenjat e qëllimit të ekzistimit, dhe myslimanët janë të vetmit që kanë vizion dhe qasje për këto probleme që bota ka nevojë për to.

2. Rezistenca e të keqes së mediave çoroditëse, e cila veçse ekziston në shumë shtëpi dhe ka filluar procesin e shkatërrimin në shkallë të gjerë me anë të prishjes së shijeve, ideve, koncepteve dhe idealeve. Me të vërtet mediat riformojnë mendje dhe ndjenjat nga fillimi me një zanafillë të keqe andaj s’ka zgjedhje tjetër vetëm se formimin e një media islame profesionale të jetë në gjendje për të konkurruar dhe përfituar një pjesë të publikut. Media është diçka themelore në kohën tonë, përparimi në këtë sferë konsiderohet nga kushtet më të rëndësishme për të kuptuar frymën e kohës dhe ndikimin e tij. Një mendimtar ka thënë: “Nëse ti nuk merr frymë me kohën të gjithë të këqijat e saj i posedon ti”.

Mediumet islame ballafaqohen dhe përballen me sfida që asnjë medium tjetër nuk ballafaqohet, ngaqë ai ka përsipër për të kombinuar tërheqjen dhe udhëzimin, për këtë ky medium nuk mund t’i ushqen epshet dhe dëshirat e njerëzve dhe as që mund t’i mashtrojnë apo shfrytëzomë siç bëjnë shumë mediume bashkëkohore. Megjithëkëtë konsolidimin e  pranisë së tij në hapësirat botërore nuk është e pamundur nëse ne pajisemi me vetëdije, sinqeritet dhe vendosmëri.

Kërkohet nga të pasurit e myslimanëve që të shpenzojnë pasurin për të formuar mediumeve dhe studio ndërsa nga intelektualet dhe thirrësit kërkohet që të ndërtojnë kuadro, dhe forcën e rinis islame ta drejtojnë për të punuar në këtë fushë, ndërsa nga muslimanët e thjeshtë kërkohet mbështetja e mediumeve islame duke i blerë produktet e tyre dhe të ndërveprojnë me informacionet  dhe mesazhin që e ofrojnë këto mediume.

Përktheu: Abdyl FUGA

Teuhid.NET

www.teuhid.net

Hits: 398
Comments (0)Add Comment

Write comment
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequote SmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smaller | bigger

busy