Në emër të Allahut, të Gjithmëshirshmit, Mëshirëplotit
Sipas raporteve të medieve, i dërguari special i Amerikës për Afganistan dhe Pakistan, Riçard Holdbruk, u sëmurë në katin e shtatë të Departamentit Shtetëror Amerikan gjatë një takimi lidhur me misionin dhe situatën në Afganistan. Zemra e tij papritmas ndaloi pompimin normal të gjakut dhe është dërguar në spital. Burimet e mëvonshme thanë se kishte pasur shtypje të madhe në zemër, që ka shkaktuar çarjen e aortës. Holdbruk ishte një zyrtar veteran i nivelit të lart në Departamentin Amerikan dhe një diplomat kyç. Ai ishte i vetmi diplomat që mbajti dy punë njëherësh si këshilltar i lartë për dy regjione të rëndësishme të botës: Azi dhe Evropë, nga 1977 deri 1996.
Një agjenci franceze e lajmeve raporton se Holdrbuk fitoi reputacionin si diplomat Amerikan në vitin 1995, kur Akordet e Dejtonit ishin nënshkruar falë menaxhimit të tij të mirë, që kishte rezultuar me përfundimin e luftës në Bosnje. Megjithatë, pavarësisht nga e gjithë kjo aftësi, reputacion dhe përvojë, Holdrbuk dështoi të luajë ndonjë rol spektakolar në zgjedhjen e krizës aktuale në Afganistan dhe Pakistan – krizë që është punë dore e Amerikës – në dy vitet e kaluara në mënyrë që t’i sillte dobi Amerikës dhe të shtonte reputacionin e saj.
Qartë, plani dhe politika e tij rrezikonte njerëzit dhe vendet e rajonit, dhe ishte e turpshme dhe e rrezikshme për Amerikën. Synimi i Holdburkut ishte ta bindte popullin e Afganistanit dhe Pakistanit që luftën e Amerikës ta pranojnë deri në atë masë që njerëzit të besojnë se ajo ishte një lufte legjitime; ndarja e njerëzve kundër njëri-tjetrit në luftime etnike dhe mbajtja e njerëzve të preokupuar e të zënë me slogane mashtruese për paqe. Megjithatë, si atëherë dhe tani, kjo politikë ka ngecur në frustrim dhe si metodë është neveritshme.
Njerëzit besimtarë të Afganistanit dhe Pakistanit, padyshim, e kuptojnë se Amerikanët synojnë të mbajnë okupim afatgjatë në rajon dhe duan që njerëzit e këtyre dy vendeve t’i kthejnë kundër njëri-tjetrit. Andaj, jo vetëm që njerëzit kanë ngritur rezistencë kundër planit të poshtër të Holdbrukit dhe farkëtojnë përpara më këtë rezistencë, por njëkohësisht, edhe shfaqin aspiratat e tyre që Amerikanët të gjunjëzohen në këtë tokë dhe të përjetojnë disfatë historike.
Ishte ky shpirti unanim i Muslimanëve në Afganistan dhe Pakistan për ta shpartalluar Amerikën, që është shndërruar në shkak i frustrimit dhe depresionit për Holdburkin. Të gjitha këto skema dhe kurthe kanë shkuar mbrapsht, duke vënë në pyetje reputacionin e tij që kishte fituar në Balkan.
Më në fund, Holdburk i nënshtrua presionit psikologjik, duke çuar në çarjen e aortës së tij, një arterie kryesore. Zemra e tij ndali funksionimin normal dhe i ra të fikët në një takim të mbajtur në Departamentin e Shtetit të Amerikës në lidhje me misionin në Afganistan dhe rajon. Me sa duket, ai pasoi gjurmët gjeneralit veteran Amerikan, gjeneralit Petraeus, i cili disa muaj më parë gjatë një seance dëgjimi në Senat kishte rënë mbi tryezë.
Në kuadër të rasteve të pafavorshme në alivanosjen e gjeneralit Petraeus dhe sulmit në zemër të Holbrduk, ne i këshillojmë të gjithë krerët amerikanë, gjeneralët dhe diplomatët që janë të angazhuar në çështjen e Afganistanit ta braktisin vazhdimin e politikës armiqësore dhe kolonialiste për Afganistanin, dhe akoma më mirë të japin dorëheqje nga postet e tyre. Afganistani nuk është tokë dhe vend ku ju mund ta arrini realizmin e skemave tuaja mashtruese dhe djallëzore; as që është e mundur që njerëzit vendas të rajonit ndonjëherë ta injorojnë pushtimin aktual dhe ekzistimin e 150,000 trupave në tokën e tyre. Ata nuk do të lëkunden as nga politika e as nga mburrja e Petraeusit dhe Holdbrukit, apo tregtarët e luftës nga zyrtarët amerikanë.
Krerët amerikanë duhet të mendojnë rreth asaj se çfarë është dobia e një detyre e cila më në fund të çon në turp, depresion, sulme në zemër, e akoma më shumë deri në pasoja edhe më të rënda se këto.
EMIRATI ISLAMIK I AFGANISTANIT
Përktheu: Teuhid.NET