për një shtëpi në fillim të xhennetit dhe për një shtëpi në mes të xhennetit dhe për një shtëpi në dhomat më të larta të xhennetit. Kush vepron kështu nuk i ka mbet më të kërkoj diç më mirë, nuk i ka mbet më të ik nga e keqja, ai mund të vdes ku të dojë Allahu që të vdes. 1
Transmeton Muslimi nga Ebu Bekri i biri i Ebu Musa El Eshariut i cili thotë: kam dëgjuar babin tim kur ai ishte në prezencë të armikut duke thënë se Pejgamberi salallahu aleji ve selem. ka thënë: Me të vërtetë dyert e xhennetit janë ndër hijet e shpatave.
Një njeri u ngrit dhe i tha: O Ebu Musa ti e ke dëgjuar Pejgamberin salallahu aleji ve selem. duke e thënë këtë?
Ai tha: Po.
Ai u kthye tek shokët e tij dhe u dha selam, pastaj e kthehu këllëfin e shpatës së tij dhe e gjuajti, pastaj eci kah armiku, u ra armiqve me atë shpatë derisa u vra….2
Transmeton Abdullah Bin Mubareku në librin El Xhihad nga Ebi Imran El Xheuni se rasti i cili u përmend më lart ishte gjatë çlirimit të Esfahanit në shtetin e Persisë. Deri sa myslimanët bënin xhihad kundër persianëve në Esfahan, Ebu Musa El Eshariu u ndal që ti nxis për në xhihad dhe të i trimëron për në luftë. 3
Kuptimi i fjalës së tij salallahu aleji ve selem.: Me të vërtetë dyert e xhennetit janë nën hijet e shpatave është se ai i cili e ngrit dorën e tij me shpatë duke u vra në rrugë të Allahut apo ia ngrit shpatën qafirit duke bërë xhihad në rrugë të Allahut, në të dy rastet shpata është ajo e cila i bën hije atij dhe me këtë i afrohet dyerve të xhennetit. Ngase që afër që ai të bëhet shehid dhe të hyjë në xhennet për momentin apo të vonohet dhe të vdes në shtratin e tij dhe të hyjë në xhennet në të ardhmen .
Është e njohur se ai i cili lufton në rrugë të Allahut, ai do të hyjë në Xhenet, pra ky shembull është sjell sikur të jenë dyert e xhennetit nën hijen e shpatave në realitet!!
Transmeton Buhariu dhe Muslimi nga Abdullah Bin Ebi Eufa se Pejgamberi salallahu aleji ve selem. ka thënë: Dijeni se xhenneti është nën hijen e shpatave. 4
Transmeton Ahmedi Ebu Avane dhe Hakimi nga Abdulla Bin Amri i cili thotë: më tha mua Pejgamberi salallahu aleji ve selem.: A e di grupin e parë i cili do të hyjë në xhennet nga umeti im?
I thash: Allahu dhe i Dërguari i tij janë më të dijshëm.
Ai tha: Ata janë muhaxhirët, do të vijnë ditën e gjykimit deri tek dyert e xhennetit dhe do të kërkojnë të u hapen.
Rojtarët e xhennetit do të pyesin a janë llogaritur?
Ata do të thonë: Për çka të llogaritemi, më të vërtetë shpatat tona ishin në qafat tona në rrugë të Allahut?
Atyre u hapet dera e xhennetit dhe do të strehohen në të katërdhjetë vite para se të hyjnë njerëzit tjerë.5
Transmeton Tirmidhiu nga Ebu Hurejra nga Pejgamberi salallahu aleji ve selem. se ka thënë: A doni që tu fal Allahu juve dhe të ju fus në xhennet?
Ata than: Po si jo.
Ai tha: Pra luftoni.6
Transmeton Ahmedi dhe Hakimi nga Ubade Bin Samit radiallahu anhu nga Pejgamberit salallahu aleji ve selem. se ka thënë: Luftoni në rrugë të Allahut nga se lufta në rrugë të Allahut i shpëton njerëzit nga brengat dhe mërzitë. 7
Transmeton Bej Hakiju, Ahmedi nga Ibën Mubareku nga Ebu Katade El Ensari i cili ka thënë: Amër Bin Xhemuhi (i cili ishte nga pleqt e ensarëve) ishte topall. Kur Pejgamberi salallahu aleji ve selem. doli në Bedër, Amri u tha bijve të tij: Më nxirni edhe mua në xhihad.
Pejgamberit salallahu aleji ve selem. ia përmendën rastin dhe i treguan se ky person është topall, të njëjtit iu lejua që të mbetet në shtëpi dhe mos të del në luftë.
Kur ishte dita e Uhudit, njerëzit dolën ndërsa ai përsëri u tha bijve të tij që ta nxjerin në luftë…
Ata i thanë: Me të vërtet ty të ka liruar Pejgamberi salallahu aleji ve selem.!
Ai u tha: larg, larg, më penguat nga xhenneti në Bedër a do të më pengoni tani në Uhud?
Ai doli në Uhud, kur njerëzit u takuan përball në mejdan, e pyeti Pejgamberin salallahu aleji ve selem: O i Dërguari Allahut si është puna nëse vritem, a do të shkeli me këmbën time topalle në xhennet ?
Ai salallahu aleji ve selem. tha: Po
Ai tha: Pasha Atë i cili të ka dërguar në hak, do të shkeli me të në xhennet sot nëse do Allahu!
Amri i tha robit të tij i cili quhej Selim të kthehet te familja e vet.
Robi i tij tha se nëse ai vritet me të, ajo do të ishte është më mirë për të!
Ai tha: Atëherë ec para!
Robi sulmoi, luftoi deri sa u vra, pastaj sulmoi ky, luftoi derisa po ashtu edhe ai u vra, Allahu qoftë i kënaqur me të dy ata. 8
Transmeton Ebu Davudi Tirmidhiu Nesaiu dhe Ibën Maxhe nga Muadh Bin Xhebeli se e kanë ndëgjuar Pejgamberin salallahu aleji ve selem. duke thënë: Kush lufton në rrugë të Allahut sa koha mes dy mjeljeve të deves, i është bërë obligim hyrja në xhenet. 9
Transmeton Muslimi në kaptinën:” mbi atë se shehidi është në xhennet” nga libri i udhëheqjes, nga Enes Bin Maliku radiallahu anhu i cili tha: Pejgamberi salallahu aleji ve selem. dhe shokët e tij shkuan për në Bedër, aty arritën para mushrikëve, pastaj erdhën mushrikët…
Pejgamberi salallahu aleji ve selem. tha: Ngutuni për në xhenet, gjerësia e të cilit është sa qiejt dhe toka.
Umeijr Bin Humami tha: O i Dërguari i Allahut, në xhenet, gjerësia e së cilit është sa e qiejve dhe e tokës?
Ai salallahu aleji ve selem. tha: Po!
Umejri tha: Behin, Behin (fjalë e cila thuhet prej së miri)!
Ai salallahu aleji ve selem. i tha: Çka të shtiu ta thuash fjalën tënde: behin, behin?
Ai tha: Pasha Allahu o i Dërguari Allahut, nuk më shtiu diçka vetëm se të jem me shpresë nga banorët e saj.
Ai salallahu aleji ve selem. i tha: Ti me të vërtet je nga banorët e saj!
Ai nxori disa hurma nga xhepi i tij dhe filloi të hajë prej tyre, pastaj tha: Nëse unë mbes gjallë deri sa të i ha këto hurma të mia, me të vërtet kjo është një jetë e gjatë!
Ai i gjuajti hurmat që i kishte me veti, pastaj luftoi ata deri sa u vra, Allahu qoftë i kënaqur me të. 10
Transmeton Nesaiu, Ahmedi dhe Bej Hakiu nga Seburate Bin Fakih radiallahu anhu i cili thotë se ka ndëgjuar Pejgamberi salallahu aleji ve selem. duke thënë: Më të vërtetë shejtani është ndal në rrugën e islamit të e pengon birin e Ademit nga ajo.Ai tha: A do të bëhesh musliman dhe do të e braktisësh fenë tëndë dhe fenë e prindërve tu?
Ai e kundërshtoi atë dhe u bë musliman dhe Allahu e fali.
Pastaj ai ndalet dhe e pengon atë në rrugën e hixhretit.
Ai i thotë: A do të bësh hixhret, a do ta lësh shtëpinë tënde, tokën tënde dhe qiellin tënd?
Ai e kundërshtoi atë dhe bëri hixhret.
Ai pastaj ndalet dhe e pengon atë në rrugën e xhihadit dhe i thotë: a do të bësh xhihad, do të shkatërrosh veten dhe pasurinë tënde, do të luftosh dhe do te vritesh, do të martohet grua jote dhe do të ndahet pasuria jote?
Ai e kundërshtoi dhe bëri xhihad.
Pejgamberi salallahu aleji ve selem. tha: Kush e vepron këtë dhe vdes është hak për Allahun të e fus në Xhennet! Nëse fundoset, Allahu e ka obligim të e fus në xhenet, apo bie nga ndonjë kafshë (mjet transportues) Allahu e ka obligim të e fus në xhennet. 11
Transmeton Bezari nga Muhamed Bin Habib El Misri radiallahu anhu nga Pejgamberi salallahu aleji ve selem. se ka thënë: Nuk do të ndalet hixhreti përderisa luftohen qafirët. 12
Ky hadith është argument mbi obligueshmërinë e xhihadit, ndërsa nuk është argument për obligueshmërinë e hixhretit. Kuptimi kësaj është se çdonjëri i cili beson dhe i lufton qafirët, ai u bashkëngjitet muhaxhirëve në vlerë edhe nëse nuk ka bërë hixhret nga shteti i tij.
Ibni Ebi Shejbe në Musanef transmeton nga Omer Ibni Hatabi radiallahu anhu i cili ka thënë: Po të mos ishte të eci në rrugë të Allahut, apo të e vendoj ballin tim në dhe për Allahun, apo të ulem me disa njerëz të cilët i zgjedhin fjalët ashtu siç zgjedhën hurmat e mira, do të kisha dashur të shkoja tek Allahu. 13
Transmeton Ibni Ebi Shejbe nga Halid Bin Velidi radiallahu anhu se ka thënë: Një natë në të cilën na dhurohet një nuse të cilën e dua, apo të përgëzohem në te më një djalë kjo nuk është më e dashur tek unë se një natë shumë e ftohtë me shumë akull të jem në një ekspeditë të e befasoj armikun në mëngjes, pra kapuni për xhihadin. 14
Halid Bin Velidi po ashtu ka thënë: Më të vërtet xhihadi në rrugë të Allahut më ka penguar te lexoj nga shumë pjesë prej Kur’anit. 15
--------------------------------------------------------------------------------------
1.Nesaiu Hakimi hadithi është i vërtetë
2.Transmeton Muslimi,1902
3.Ibën Mubareku në librin El Xhihad 188/2
4.Transmeton Buhariu,2812 dhe Muslimi 1742
5.Transmeton Ahmedi ,Ebu Avane dhe Hakimi hadithi është i vërtetë
6.Transmeton Tirmidhiu hadithi është i mirë
7.Transmeton Ahmedi dhe Hakimi hadithi është i vërtetë
8.Transmeton Ahmedi me varg të mirë
9.Transmeton Ebu Davudi,Tirmidhiu, Nesaiu dhe Ibën Magje hadithi është I vërtetë
10.Transmeton Muslimi 1901
11.Transmeton Ahmedi Nesaiu, Bejhakiu në Shuab El Iman hadithi është i vërtetë
12.“Keshful An Estar El Bezar:304/2,Transmetusit janë të besushëm
13.Transmeton Ibni Ebi Shejbe në Musanef 317/5
14.Ibni Ebi Shejbe në Musanef 317/5
15.Hej Themiu në Mexhma Zevaid 350/9
Ibn Nuhas
Teuhid.net