Sinqeriteti në Pasimin e Sunnetit

Dy këshillat për pranimin e veprës. All-llahu I Madhërishëm thotë: "Ai është që krijoi vdekjen dhe jetën,për t`ju provuar se cili prej jush është më vepërmirë…" (El-Mulk:2) El-Fudajl ibn Ijadi thotë e pyetën :Ebu Ali,si më i sinqertë dhe më I drejti?`

-atëher ai u përgjigj:``Nëse vepra është e sinqertë,por nuk është e drejtë e drejtë,nuk do të pranojet,as nuk do të jetë e pranuar nëse ështe e drejt dhe nuk është e sinqertë,përderisa të mos jet e sinqet dhe e drejtë.Vepra e kryer me sinqeritet nënkupton se është e bërë në emer të All-llahut``.Këte e ka pohuar duke cituar fjalët e All-llahut të Madhërishëm:``…e kush është që e shpreson takimin e Zotit të vet,le të bëjë veper te mirë, e në adhurimin ndaj Zotit të tij të mos përziejë askë``.. (El-Kehf:110);`` Kush ka fe më të mirë se ai I që sinqerisht I është bindur All-llahut dhe,duke qenë bamirës…``(En-Nisa:125)

I dorëzohet me sinqeritet do të thotë që qëllimi të jetë I sinqert dhe vepra e kryer ne emër të All-llahut,ndërsa bamirësia të jetë bërë sipas modelit të Pejgamberit të All-llahut (sal-lall-ahut alej ve selam) dhe praktikës së tij.Gjithashtu,All-llahu I Madhërishëm thotë:``E Ne i kthehemi ndonjë vepre që e bënë ata dhe e bëjmë atë hi e pluhur``.(El-Furkan:23)

Mendohet në vepra të cilat janë kryer sipas Sunnnetit të Pejgamberit të All-llahut,ose janë bërë në emër të dikujt tjetër.

Dikush nga dijetarët e vjetër ka thënë:`` Nuk ka asnjë vepër,madje edhe nëse është fare e vogël,e që për këtë të mos hapen dy fletore:``përse `` dhe ``si ``d.m.th.përse e ke bërë dhe si e ke bërë?``

Pytja parë,pra është për motivin për cka është kryer vepra;a ështëme qëllim të arritjes së ndonjë suksesi të shpejtë,ndonjë interesi të kësaj bote,me dëshirë të fitimit të namit në popull,nga friga prej kritikës së njerëzve,për fitimin e simpatisë së dashnorit dhe ikjes së vështirësive të mundshme,ose motiv është kryerja e obligimit të robit nga Zotit të Madhëruar,duke dashur ti afrohet dhe të fitoget simpatia e Tij?

Në të vërtetë, pytja është:A e ke kryer një vepër të caktuar për hir të Zotit të Tënd, ose e ke kryer per shkak të vetes dhe ngase të është kujtuar ty?
Pytja tjetër ka të bëje me pasimin e Pejgamberit(sal-lallhu alejhi ve sel-lem), në llojin e caktuar të ibadetit, d.m.th. a e ka caktuar All-llahu veprën e caktuar,përmes Pejgamberit të Tij,apo jo, dhe a është Ai i kënaqur me të apo jo ?

Prandja, pytja e parë ka të bëjëme sinqeritetin ndaj All-llahut, ndërs e dyta me të pasuarit e Pejgambrit të Tij-dy gjëra pa të cilat All-llahu i Madhërishëm nuk do ta pranoj dhe nuk do ta shënojë në të mirat asnjë vepër.Mënyra vetme që të përmbushet kushti i parë është që vepra, e kryer në emër të All-llahut, të jetë bërë me sinqertet, ndërsa I dyti të jetë kryer sipas shembullit të Pejgamberit të All-llahut (sal-llahu alejhi ve sel-lem)

AF

Teuhid.NET

Hits: 307
Comments (0)Add Comment

Write comment
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequote SmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smaller | bigger

busy